7 juli

Memorial Music

Een zondagochtendconcert op een unieke locatie!

logomemorialmusic.jpg
logomemorialmusic.jpg

Memorial Music

Tijdens deze bijzondere editie kruipt Henk van de Velde in de huis van zijn vader Ton, die dwangarbeider was tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Zijn vertellingen worden afgewisseld met Jiddische liederen, die door Klezmergroep Bargoen ten gehore zullen worden gebracht.

Entree: De toegang is gratis, maar na afloop kun je een vrijwillige donatie doen die geheel ten goede komt aan de artiesten.

Datum: zondag 7 juli 2024
tijd: 10:30 – 12:00 (incl. pauze)
Deuren Memorial open: 10:00

 

Dwangarbeider

Henk van der Velde vertelt een persoonlijk verhaal over WOII. Zijn vader, Ton, werd opgepakt en afgevoerd naar Duitsland om dwangarbeid te doen. Henk kruipt in zijn huid en verbeeldt, aan de hand van de verhalen van zijn vader, hoe die in deze periode leefde tussen hoop en vrees. Beoordeel niemand op afkomst, ras of geloof, maar op wat die doet. Dat is de boodschap die Ton zijn kinderen steeds bleef voorhouden. Uit het verhaal blijkt waar die waardevolle les vandaan komt.

fotohenkvdvelde.jpg

Henk van de Velde

Henk woont sinds 1980 in Breda. Hij was werkzaam in de volkshuisvesting en ook politiek actief in Breda. Zo was hij van 2014 tot 2018 gemeenteraadslid voor de PvdA. Ook die politieke betrokkenheid heeft hij van geen vreemde. Zijn ouders waren PvdA-ers van het eerste uur. Sinds 2023 is Henk vrijwilliger voor stichting Na de Oorlog, door als gastspreker op basisscholen het verhaal van zijn vader te vertellen.

klezmergroepbargoen.jpg

Klezmergroep Bargoen

Accordeonist Michael Breukers richtte in 2002 de klezmergroep ‘Bargoen’ op terwijl hij het eerste Tilburgs Jiddisch Festival oprichtte. Sindsdien speelde Bargoen meerdere malen op scholen om Jiddische muziek ten gehore te brengen voor cultuur en geschiedenis.

Martin Peulen zingt klezmer in Jiddisch en speelt klarinet. Pieter de Kok is een gerespecteerd muziekleraar die diverse stijlen speelt op allerlei instrumenten.

maczek_memorial_10.jpg
Collectie Meer dan 1000
voorwerpen in onze collectie

Erkenning voor de poolse strijdkrachten die bijgedragen hebben aan de bevrijding van Nederland