De dag van de uitvinder

Vandaag, 11 februari, vieren ze in de Verenigde Staten de Dag van de Uitvinder! Daarom willen we je graag vertellen over een bijzondere Poolse uitvinder wiens uitvinding veel invloed heeft gehad op de communicatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. We nemen je mee terug naar juni 1939.

De ingenieur in telecommunicatie Henryk Magnuski wordt door zijn Poolse werkgever naar New York gestuurd om daar de laatste ontwikkelingen in de telecommunicatie te bestuderen. Magnuski is dan al enkele jaren werkzaam als radiotechnicus, onder andere voor het Poolse leger en de Poolse overheid.

Enkele maanden na zijn aankomst in de Verenigde Staten, breekt de Tweede Wereldoorlog uit en kan hij niet meer terugkeren naar Polen. In de Verenigde Staten gaat hij aan het werk voor de Galvin Manufacturing Corporation, het latere Motorola, in Chicago.

Samen met zijn team ontwikkelt hij daar de SCR-300: ook wel bekend als de ‘walkie talkie'. Deze nieuwe uitvinding werd door het Amerikaanse leger in Europa gebruikt. Het was nog geen handzame walkie talkie zoals wij deze nu kennen, de SRC-300 was eerder te vergelijken met een rugzak met een telefoon erin.

Later werkte Magnuski samen met zijn team aan het meer praktische SRC-536 model. Deze stond bekend als de “handie-talkie". Naar verluid zou het Duitse leger erg onder de indruk zijn geweest van deze uitvinding.

Doordat Henryk Magnuski het team leidde en op de patenten vernoemd wordt, wordt hij ook wel de uitvinder van de walkie talkie genoemd.

Na de Tweede Wereldoorlog is Magnuski niet teruggekeerd naar Polen. Hij werkte nog 30 jaar voor Motorola voor hij met pensioen ging. Hij overleed op 4 mei 1978 in Glenview, Illinois.