Nieuwe bijzondere schenkingen

Afgelopen zomer mochten wij bij het Maczek Memorial Breda weer een aantal zeer mooie en bijzondere schenkingen in ontvangst nemen en aan onze collectie toevoegen. Wij lichten er 2 uit:

Granaathuls vermaakt tot kruik
Allereerst een granaathuls die vermaakt is tot warmwaterkruik.
Op zich een vaker voorkomend item, zei het dat deze huls een directe link met Breda en een mooi bijpassend verhaal heeft:
Dit stuk komt uit een erfenis en is gedoneerd door de kleinzoon van de vinder van de huls, die hem vlak na de 2e Wereldoorlog vermaakte tot een warmwaterkruik. De granaathuls is afkomstig van een zogenaamde Ordnance QF 25 ponder kanon van de 1e Poolse Pantserdivisie. Deze stond opgesteld op het veld aan de Achillesstraat (waar tegenwoordig de Nassau Scholengemeenschap zit), aan het einde van de Spadestraat in Breda. Dit kanon vuurde kort na de bevrijding in de richting van Terheijden, waarheen de zich uit Breda terugtrekkende Duitse troepen zich verplaatsten. De grootvader van de schenker heeft de huls na de beschieting van die plek weggenomen en later vermaakt tot deze warmwaterkruik.
Een mooi item met een directe link naar 1e Pools Pantserdivisie en afkomstig uit Breda.


Lijst met persoonlijke onderscheidingen, foto's, etc. van korporaal J. Otto
Nog een bijzonder mooi stuk dat wij hebben mogen ontvangen is een lijst uit handen van de erfgenamen van korporaal J. Otto. Otto diende in het 1e artillerie regiment van de 1e Poolse Pantser Divisie.
De lijst bevat onder andere: het Divisie embleem, Regiments broche, 2 Britse campagne sterren, 2 Britse oorlogsmedailles en diverse foto's.
Dit item werd geschonken aan ons door zijn familie uit Amerika, die op doorreis waren in Europa om daar zijn voetsporen te volgen.

Bijzonder is ook de link tussen deze 2 items: korporaal J. Otto zat ingedeeld bij een soortgelijk artillerie geschut alwaar ook de 25 ponder huls van is.


Uiteraard zijn wij als Memorial erg dankbaar voor deze donaties en deze zullen binnenkort dan ook te zien zijn in het Maczek Memorial Breda.