Onderscheidingen

Tijdens de herdenking van de bevrijding van Breda eind oktober werden drie vrijwilligers van het Maczeck Memorial Breda in het zonnetje gezet. 

Frans Ruczynski kreeg van het Poolse Instituut van Nationale Herdenking (IPN) de onderscheiding ‘Getuige van de Poolse Geschiedenis’. Deze onderscheiding wordt toegekend aan buitenlanders die bijdragen aan de instandhouding en verspreiding van de Poolse geschiedenis. Frans is een van de mensen die zich met passie inzet om de Poolse deelname aan de bevrijding van Nederland blijvend te herdenken. Daarnaast zoekt hij steun voor de verschillende projecten van het Memorial. De onderscheiding werd al in 2020 toegekend, maar door corona kon die toen niet uitgereikt worden.

Mathe van Veen kreeg een ‘Medaille van het Poolse leger’ opgespeld door generaal Jaroslaw Mika tijdens de plechtigheden op het Poolse ereveld. De onderscheiding werd toegekend door de minister van Nationale Defensie van RP Marius Blasczak. Het is een erkenning voor de ondersteuning van de vreedzame activiteiten van het Poolse leger in de ‘internationale arena’. Mathe van Veen zet zich al meer dan vijftien jaar in voor het MMB om de herinnering aan de soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie levend te houden. 

Bozena Rijnbout kreeg de ere-onderscheiding ‘Bene merito’ opgespeld. Deze onderscheiding werd in 2009 voor het eerst door de Raad van Ministers toegekend. De Poolse minister van  Buitenlandse Zaken kent Poolse burgers en buitenlanders deze onderscheiding toe als erkenning voor hun inzet bij het promoten van Polen in het buitenland. Eerder werd deze onderscheiding onder anderen aan Norman Davies, Adam Daniel Rotfeld, Karel Schwarzenberg en prof. WladyslawBartoszewski toegekend.