Poolse prijs voor Maczek Memorial Breda

Onlangs werd het Maczek Memorial Breda verrast met een Poolse prijs, toegekend door het Instituut van Nationale Herinnering (IPN). Een aan de Poolse overheid gerelateerd Instituut dat historisch onderzoek verricht naar strafbare handelingen, gepleegd tijdens de bezetting van Polen in de Tweede Wereldoorlog.

Het Maczek Memorial Breda kreeg de prijs in de categorie ‘publieke diplomatie en zorg voor de goede naam van Polen in het buitenland’. Voor deze prijs waren acht buitenlandse instituten genomineerd. De bestuursleden Bouke de Boer en Ivo Suurmeijer van het Maczek Memorial Breda kregen in het Memorial aan de Ettensebaan uit handen van Anna Piekarska een oorkonde en sculptuur. Anna Piekarska is vice-directeur van het Pools Historisch Museum in Warschau.

Zij was onlangs in Nederland om aanwezig te zijn bij de onthulling van het standbeeld van de Poolse generaal Maczek op de herdenkingspier bij het Zeeuws-Vlaamse De Griete, vlakbij Terneuzen. Ook Andrew Maczek en Karolina Skillen-Maczek, de zoon en kleindochter van generaal Maczek, waren aanwezig in Terneuzen. Generaal Maczek gaf leiding aan de Poolse 1e pantserdivisie die in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Slag om de Westerschelde oostelijk Zeeuws-Vlaanderen bevrijdde. Daarmee kregen de geallieerden controle over de Westerschelde en de haven van Antwerpen.

Bouke de Boer en Ivo Suurmeijer reageerden opgetogen over de toegekende prijs. “We zijn zeer vereerd en zullen de prijs een fraai plekje geven."