Poolse scholen in het Memorial

Ongeveer een jaar geleden kreeg Bozena Rijnbout van de Poolse ambassade in Den Haag de vraag op welke manier de ambassade het Mackzek Memorial Breda financieel kon steunen. Een vraag aan de juiste persoon want als er iemand is die het MMB een warm hart toedraagt, is het Bozena Rijnbout wel. “Zomaar geld overmaken, was niet de bedoeling”, zegt Bozena Rijnbout. “Daarom hebben we een project bedacht, dat keurig op schrift gezet en naar de ambassade gestuurd.”

Als oprichter en voorzitter van de Stichting Serce Polski -Het Hart van Polen-was het voor Bozena niet zo vreselijk moeilijk een project te bedenken. “De Stichting Serce Polski is aanvankelijk opgericht om Poolse veteranen in Nederland te helpen en nu ook om Polen die naar Nederland komen wegwijs te maken in de voor hen nieuwe maatschappij.”

Om de Poolse taal en cultuur te bewaren zijn er in Nederland ongeveer twintig Poolse scholen. “Onder de paraplu van Forum Poolse scholen krijgen kinderen les in de Poolse taal en cultuur. De kinderen zitten uiteraard op Nederlandse scholen, maar gaan daarnaast naar die Poolse scholen. Toen dacht ik: we halen die kinderen naar het MMB. Ze krijgen op een leuke manier les en worden uiteraard rondgeleid in het MMB. Dat hebben we in een project gegoten en naar de ambassade gestuurd.” Met succes. Bozena: “We kregen 4000 euro en later ook nog eens 600 euro voor promotiemateriaal. Vorig jaar zijn er 250 kinderen van de Poolse scholen in het MMB geweest. Ze kwamen zelfs uit Enschede en Amsterdam. Ook leraren van de Poolse scholen hebben we ontvangen en rondgeleid in het MMB.”

Bozena hoopt ook dit jaar weer kinderen van de Poolse scholen naar Breda te halen. “Hopelijk doneert de ambassade weer geld voor dit project. Ik heb de ambassade gevraagd of het geld alleen maar gebruikt mag worden voor de ontvangst van kinderen van de Poolse scholen. Nee was het antwoord. Mooi, want het blijft enorm belangrijk kinderen te betrekken bij het MMB en te leren over de oorlog