Liberation fietsroute Breda - Bevrijd door de Polen

Zin om binnenkort eens een flinke fietstocht te maken? Dan is de Liberation route iets voor jou!

Visit Brabant heeft in samenwerking met Brabant Remembers een fietstocht van 42 kilometer in en rond Breda uitgestippeld die in het teken staat van de bevrijding van Breda door de Polen. Helemaal gaaf: je kunt de route tot leven laten komen door middel van een app die je laat zien hoe de plek er vroeger uitzag. Ook bevat de app hoorspelen die je kunt beluisteren die je meer vertellen over de geschiedenis van de verschillende plaatsen die je passeert.

Het is dankzij de inzet van generaal Maczek dat Breda voor een groot gedeelte gespaard van vernielingen en we deze historische plekken nog grotendeels kunnen zien zoals ze toen waren. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er veel Poolse militairen in Breda en omstreken blijven wonen nadat ze niet meer welkom waren in hun communistisch geworden vaderland. Ze trouwden hier met Nederlandse vrouwen en stichtten hier gezinnen. Tot op de dag van vandaag is er nog altijd een levendige Poolse gemeenschap in Breda.

Mocht je zin hebben om na deze route nog meer te gaan fietsen: er zijn totaal 8 fietsroutes ontwikkeld die allemaal te maken hebben met de bevrijding van Noord-Brabant. En als je dan toch onderweg bent, fiets je dan even langs het Maczek Memorial Breda voor een bezoek aan onze tentoonstelling en een verfrissend drankje in onze foyer?

De fietskaart van de Liberation route kost €2,95 en is te koop via de webshop van Visit Brabant: https://webshop.visitbrabant.com/liberation-route-brabant-fietskaart-breda

De app die bij de Liberation route hoort kun je gratis downloaden via de AppStore en Google Play.