10 september: DNA Breda

Tijdens DNA Breda organiseren wij in samenwerking met het Chassé Theater een filmmiddag en wandeling door Breda rondom de Poolse bevrijding. 
Deze voorstelling is onderdeel van DNA Breda.

Tijdens deze middag wordt om 14.00 uur de documentaire In het spoor van de Poolse Bevrijders getoond, deze wordt ingeleid door filmmaker Raoul de Zwart. De documentaire vertelt het verhaal van de tienduizenden Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden. Hun motto was ‘voor uw en onze vrijheid’. 77 jaar geleden bevrijdden zij Breda en omgeving.

We volgen het leven van de Poolse generaal Stanislaw Maczek, die in 1892 in Lvóv werd geboren en op 102-jarige leeftijd in Edinburgh overleed. Hij ligt op het Pools militair ereveld in Breda tussen zijn manschappen begraven. Maczeks levensverhaal staat model voor wat veel Poolse mannen van zijn generatie hebben meegemaakt. In de film vertellen ooggetuigen, deskundigen en kinderen van Poolse oorlogsveteranen hoe het de Poolsebevrijders voor, tijdens en vooral ook na de oorlog is vergaan. De film is op diverse locaties opgenomen in Nederland, Polen en Schotland.

Nagesprek & wandeling
Na de documentaire vindt er een vraag & antwoord plaats met drie kinderen van Poolse bevrijders over de Poolse identiteit in het DNA van de stad Breda. Hierbij wordt het verband gelegd naar onze hedendaagse samenleving en in hoeverre de Poolse cultuur verweven is met Breda.

Om 16.00 uur start de wandeling langs sporen van de Poolse Bevrijding onder leiding van gidsen van het Maczek Memorial. De wandeling is 2,5 km en duurt ongeveer een uur.

Datum & tijd: 10 september van 14:00 tot 17:00
Locatie: Chassé Theater Breda
Tickets: € 12,50 te verkrijgen via https://bit.ly/3BdkmOZ