Exposities

Expositie Naar huis?

Met de vreugde van de bevrijding kwamen ook veel vragen op: Hoe gaat het met mijn geliefde, mijn vader, mijn broer, mijn kinderen, familie en/of vrienden? Hebben ze de oorlog overleefd? Waar zijn ze? Kunnen ze weer naar huis komen? Zo ja, wanneer?

Zodra we weer open mogen kun je deze indrukwekkende expositie bezoeken. De expositie Naar huis? geeft met beeld en verhaal een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie, bekenden of zoals voor veel Poolse strijders gold, de zoektocht naar een nieuw (t)huis.

Met foto’s uit binnen- en buitenland, uit verschillende jaren en collecties geeft de expositie een heel divers en uniek beeld van de periode na de bevrijding. Miljoenen mensen met uiteenlopende achtergronden zijn op doortocht in Europa of daar buiten. Ze zijn bevrijd of gevlucht uit concentratiekampen, ze waren onderduikers, dwangarbeiders, krijgsgevangenen of vluchtelingen. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven.

Naar huis: Van Tweede Wereldoorlog tot heden

Bij thuiskomst blijkt dat de Tweede Wereldoorlog heel uiteenlopende persoonlijke gevolgen heeft. Dat maakt het moeilijk om relaties te herstellen, de draad is niet zomaar op te pakken. De ervaringen zijn vaak niet te vertellen en al helemaal niet te bevatten. De expositie doet beseffen: met de bevrijding was de oorlog nog lang niet afgelopen. De oorlog blijft een rol spelen in de levens van miljoenen mensen. Ook nu nog.

De expositie heeft het Maczek Memorial Breda in bruikleen van 033Fotostad (die de expositie hebben georganiseerd i.s.m. het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld in het kader van 75 jaar Vrijheid met steun van vfonds). Het Maczek Memorial Breda heeft er vijf nieuwe foto's aan toegevoegd, uit onze eigen collectie, die het verhaal van de Poolse mannen die hier een nieuw leven moesten opbouwen laat zien.

Foto in kleur

Daarnaast tonen we een unieke foto met daarop een Poolse luitenant die Duitse krijgsgevangenen ondervraagt. Een boer en zijn zoontje kijken toe. Deze zwart-wit foto is dankzij het bijzondere werk van Coloriginals, met de nieuwste technieken getransformeerd naar een foto in kleur. Hierdoor komt het beeld als het ware nog dichter bij onze belevingswereld.

Locatie en kaarten

Wanneer: zodra we open mogen

Openingstijden: woensdag 13:00 uur - 17:00 uur en zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur

Kosten: € 5,00 p.p. (inclusief bezoek van het Mazcek Memorial Breda)

Deze expostie is tot stand gekomen dankzij de bevlogen inzet van Reginald Kluijtmans van het Maczek Memorial Breda en Theo Miltenburg van 033Fotostad, vormgeving door Lisa van de Beek en ondersteuning & expertise door Rob van Dommelen, Frans Ruczynski & Merijn Cuber, Micha Bruinvels en Gerard van der Kamp van Coloriginals. Dank aan allen!!

  1. Geëvacueerde Zusters van het Heilig Hart (Zusters van Moerdijk) worden elders ondergebracht door Poolse soldaten. Tijdens een bombardement op 07-11-1944 werd hun kloosters in Moerdijk geheel verwoest. (Collectie Maczek Memorial Breda)
  2. Afvoeren van Duitse krijgsgevangenen in Oosterhout. (Collectie Maczek Memorial Breda)

  3. Gewond op weg naar huis, Berlijn, mei 1945 (Collectie via 033fotostad, foto van Valery Faminsky/Arthur Bondar)