Bevrijdingswandeling door Breda

Op 29 oktober 1944 eindigde voor Breda de Tweede Wereldoorlog. Vanwege  de maatregelen die genomen zijn om het coronavirus in te dammen,  hebben we dit niet gezamenlijk kunnen herdenken. In plaats daarvan heeft Breda Marketing een mooi alternatief ontwikkeld. De 'Breda Bevrijd' route neemt je mee langs 9 bijzondere plekken in Breda die iets te maken hebben met de bevrijding van de stad. 

De route start in het Park Valkenberg bij het beeld van De Vlucht. Bij het horen van het gerucht dat de Duitsers Breda gingen bombarderen sloegen inwoners op de vlucht richting het zuiden. 91 Personen komen om het leven. Echter bleek het vals alarm te zijn, en iedereen kon terug naar huis. De vlucht is een monument ter nagedachtenis van de Vlucht van Breda, gemaakt door Hein Koreman. 

De route gaat langs de ‘Poolse’ Tank, waarover het verhaal rond gaat dat het een Duitse tank is die door de Polen buit gemaakt is. Dit verhaal klopt niet, de tank was een proefmodel, maar is nooit aan het front gebruikt. Onder escorte van Poolse motorrijders is de tank naar Breda gebracht en op 29 oktober 1945, een jaar na de bevrijding van Breda, aangeboden aan de stad. 

Het laatste punt op de route is Pamiec - herinnering, een herdenkingskunstwerk dat Breda ontving van de Poolse stad Wroclaw. Het kunstwerk is gemaakt door Tomasz Tomaszewski, een beeldhouwer uit die stad en verbeeldt het achtergebleven spoor van een Poolse tank. 

Mocht je na het volgen van de route nog niet uitgewandeld zijn, dan kan je je weg vervolgen naar het Maczek Memorial Breda om in alle rust de herdenkingsroute af te sluiten bij het Pools militair Ereveld, waar de Poolse militairen die Breda bevrijd hebben, begraven liggen. 

 

Download hier de route