Dieuwertje Blok vertelt over vrijheid in het Maczek Memorial Breda

31 Oktober gaf Dieuwertje Blok een vrijheidscollege speciaal voor kinderen. Blok is heel bewust dat ze leeft in vrijheid. Door haar familiegeschiedenis weet ze dat deze waarde zeer kwetsbaar is. In dit kindercollege gaf Blok haar visie op vrijheid aan de hand van haar eigen levensverhaal. 

“Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest.”

Haar oma was Joods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren haar grootouders gedwongen om onder te duiken. Haar moeder was toen nog een kind. 

“Dankzij hulp van heel moedige mensen heeft mijn moeder de oorlog overleefd. Alle andere familie heeft, op één nicht na, de oorlog niet overleefd, omdat ze werden vermoord. Als je zo’n grote onvrijheid hebt meegemaakt, weet je als geen ander wat vrijheid betekent. Mijn moeder heeft na de oorlog, toen ze weer vrij was, een keuze gemaakt. Ze is niet gaan haten en heeft zich niet van de wereld afgekeerd. Ze is vooral blijven geloven in een betere toekomst en dat je daar zelf aan moet werken. Ze heeft die vrijheid niet voor lief genomen, maar er een werkwoord van gemaakt door er op haar manier voor te waken dat die bevrijding niet voor niets is geweest.”

Na het college van Blok hebben de kinderen het dilemmaspel gespeeld. Ze kregen moeilijke dilemma's voorgelegd waartussen ze een keus moesten maken. Ben je liever een jaar lang president van een land naar keuze? Of heb je liever een jaar lang vakantie? Na het maken van de keus voerde Blok een gesprek met de kinderen over hun overwegingen. Op een toegankelijke manier heeft Blok het gesprek over vrijheid gevoerd.