Een lekker plakje crisiscake

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de goedheiligman naar Breda om de kinderen daar te verrassen met prachtige cadeaus, maar de kinderen overladen met snoepgoed, dat kon helaas niet. Producten zoals boter en suiker werden gerantsoeneerd en waren, ook voor Sint en Piet, alleen nog maar “op de bon” te verkrijgen. Zo werd kruidnoten bakken voor de bakpiet best lastig!

Gelukkig waren de Pieten en andere mensen heel inventief en probeerden ze op andere manieren toch te zorgen voor wat lekkers. Eén van die recepten willen wij graag met je delen: Crisiscake.
Crisiscake is een cake die gemaakt wordt zonder boter en melk. Vrijwilligster Lisa heeft het recept voor jullie uitgeprobeerd en vond het erg lekker. Het recept is niet moeilijk, maar als je de cake samen met kinderen of kleinkinderen wilt bakken, dan is hulp van een volwassene wel nodig.

Als de cake klaar is dan kun je hem, als je hem eventjes hebt laten afkoelen, bestrooien met poedersuiker. De cake is ook heerlijk in combinatie met surrogaatkoffie!

Wat heb je nodig:

  • Grote kom
  • Scherp mesje
  • Cakevorm
  • Maatbeker
  • Mok
  • Lepel
  • Kookwekker

Ingrediënten:

  • 350 gram tutti frutti
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • 330 ml water
  • Theezakje (neutrale thee, bijvoorbeeld English breakfast)
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 275 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • Boter of bakspray om de cakevorm mee in te vetten

Bereidingswijze:

  1. Kook water en giet 330 ml water in een mok
  2. Laat de thee twee minuten trekken in het water
  3. Snijd de tutti frutti in kleine stukjes
  4. Meng de tutti frutti, thee, basterdsuiker en vanillesuiker in een kom en laat dit mengsel 30 minuten staan
  5. Verwarm de oven voor op 150 graden
  6. Vet de bakvorm in met boter of bakspray
  7. Voeg het ei en het zelfrijzend bakmeel toe aan het mengsel en roer goed door
  8. Schep het mengsel in de bakvorm
  9. Laat de cake in 70 – 75 minuten gaar worden in de oven

Veel bakplezier!