Miriam Guensberg, filosoof en schrijfster, schenkt 33 van door haar geschreven boeken aan het Maczek Memorial Breda

Miriam Guensberg, filosoof en schrijfster, heeft  in januari jl. 33 van door haar geschreven boeken geschonken aan het Maczek Memorial Breda. Jaren geleden heeft zij ook al 10 boeken geschonken. Miriam heeft intussen al 12 boektitels op haar naam staan. Vier titels heeft zij nu gedoneerd :  Poolse tranen(2013), Ooit (2015), De Vrachtbrief (2019) en Held zonder vaderland (2019). De eerste drie (eigenlijk een trilogie) zijn fictieve romans met relatie naar de 1e Poolse Pantserdivisie. Het laatste boek  “Held” zijn memoires over haar vader. In 2019 heeft zij het eerste exemplaar in een bomvolle Waalse kerk in Breda willen overhandigen aan Euro parlementariër Frans Timmermans die zich helaas plots ziek moest afmelden. Oud burgemeester Peter Van der Velden heeft deze taak toen op zeer korte termijn op een geweldige manier van hem overgenomen.

Guensberg werd geboren in 1950 en groeide op in Losser. Zij studeerde aan de Bibliotheek en Documentatie Academie in Groningen waarna ze in Nijmegen filosofie en literatuurwetenschap studeerde. Haar vader Abraham (Dolek) Guensberg (1908-1090) diende als Pools-Joodse arts in de 1e Poolse Pantserdivisie waar hij met zijn grote deskundigheid vele levens heeft gered, vooral tijdens de gevechten in Frankrijk. Hij kwam na de Tweede Wereldoorlog stateloos in Twente terecht. Hij trouwde met de op Sumatra geboren Millie Weyerman en werkte zijn verdere leven als medisch specialist. Haar vader is een veelvuldige inspiratie voor Guensbergs boeken. Een deel van haar jeugd bracht Guensberg door in Hengelo waar zij inspiratie opdeed voor haar eerste boek, “Foto Jozef ” (1989). Helaas niet meer verkrijgbaar. Jozef Wisniewski, ook een divisie veteraan, had een fotozaak in Hengelo. Miriam’s vader kwam daar regelmatig om in het Pools urenlang met hem te praten. Miriam zat dan vaak op een bankje op hem te wachten. Wisniewski heeft in de oorlog zeer veel foto’s gemaakt hoewel dat vaak verboden was. Helaas is een koffer vol daarvan in het verleden van hem gestolen. Het Maczek Museum heeft een aantal van zijn foto’s.

Op de foto is Miriam Guensberg met Frans Ruczynski te zien in het TV programma “Vijf uur live” van RTL4 op 3 mei 2019 tijdens een interview met Daphne Bunsbroek.

 

Door Frans Ruczynski