Pools Militair Ereveld

Aan de voorzijde van het Maczek Memorial Breda ligt het Pools militair ereveld. Met ruim 160 graven is het Pools militair ereveld de grootste Poolse begraafplaats in Nederland. Veel van de militairen die hier begraven liggen, waren tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. Ook het graf van generaal Maczek is op het Pools militair ereveld te vinden.

Na de Tweede Wereldoorlog waren Poolse militairen niet meer welkom in hun vaderland. Het communistisch geworden Polen zag de militairen, die samengewerkt hadden met de kapitalistische Britten, als verraders. Hun Poolse nationaliteit werd hen afgenomen en gingen zo een onzekere toekomst tegemoet. Veel Poolse militairen kozen daarom, min of meer gedwongen, om na de oorlog in Nederland of Groot-Brittannië een nieuw leven op te bouwen. Ondanks dat ze samen met de Britten tegen nazi-Duitsland hadden gestreden, werden de Poolse militairen niet (meer) als geallieerd militair beschouwd en hadden daarom in Groot-Brittannië geen recht op een veteranenpensioen. 

Generaal Maczek vertrok na de oorlog naar de Schotse hoofdstad Edinburgh waar hij om de kost te verdienen werkte als barman in een hotel. De stad Breda heeft als dank voor zijn inzet het ereburgerschap gegeven en zelfs een huis aangeboden, maar Maczek gaf aan dat hij liever in Schotland wilde blijven wonen. Naar eigen zeggen omdat hij intussen “gewend was aan de regen”.

Na zijn dood op 11 december 1994 werd generaal Stanisław Władysław Maczek begraven bij “zijn mannen” op het Pools militair ereveld in Breda.