Vier de Vrijheid met ons!

Graag vieren we de vrijheid met jullie! Door Corona is er geen mogelijkheid de herdenking bij te wonen en de opening van het Maczek Memorial is afgelast. Daarom zijn we opzoek gegaan naar een manier om toch samen de vrijheid te kunnen vieren. Dat kan nu met dit STILLLEVEN. Bezoek het Maczek Memorial Breda en zet je eigen poppetje in deze maquette. Zo vier je samen met de bewoners van Breda, Generaal Maczek en zijn manschappen de bevrijding van Breda van 76 jaar geleden én de vrijheid van vandaag!

Maak een foto van je figuurtje in de maquette of van jezelf voor de maquette en plaats deze met #bevrijdingbreda #maczek op instagram of facebook en maak kans op een mooi boek, vol met bijzondere verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Wil je meer weten over de bevrijding van Breda en de rol van Generaal Maczek? Hier vertelt onze oud-voorzitter Frans Ruczinsky erover.

Social designer Rocco Verdult uit Eindhoven bedacht in zijn rol als creatief curator voor Brabant Remembers het concept STILLLEVEN; een collectie van 75 maquettes waarbij het publiek letterlijk om het verhaal heen kan lopen en zo vanuit verschillende perspectieven naar de sleutelscène kan kijken. Momenten uit de WOII-geschiedenis, waar nog geen beeld van was, krijgen met STILLLEVEN vorm en zijn hierdoor makkelijker inleefbaar. Letterlijk naar het moment kunnen kijken, maakt dat je het onthoudt én door kunt vertellen. Aan de toeschouwer om te bedenken; “Wat zie ik? Wat gebeurt hierna? Wat roept dat bij mij op?”

De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in de nacht zijn zwart. Slechts de hoofdrolspelers in de scène zijn gekleurd waardoor de menselijke kant van elk verhaal centraal staat en het publiek de kans krijgt zélf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Elke bezoeker bepaalt vervolgens zelf het feitelijke verhaal te lezen en/of hierover met anderen in gesprek te gaan.