Vrijheidscollege Gijs Tuinman

Vrede en vrijheid een utopie of realiteit?

Op 4 november is er een speciaal Vrijheidscollege van militair Gijs Tuinman in het Maczek Memorial in Breda. Tuinman is luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht, onderscheiden met de militaire Willemsorde en de bronzen leeuw. Kom ook naar zijn Vrijheidscollege en ontdek zijn visie op vrijheid.

In zijn college ontleedt Tuinman de concepten vrede en vrijheid: wat bedoelen we er eigenlijk mee? En wie verstaan we onder we? Kent het begrip vrede en vrijheid alleen winnaars of zijn er ook verliezers? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in interpretaties, en wat heeft dat voor betekenis voor ons handelen in conflicten in het verleden, heden en toekomst? Is vrede en vrijheid in de wereld een utopie of een haalbaar doel om na te streven? Daarbij kijkt hij onder andere naar de rol van Nederland in de internationale context en is er speciale aandacht voor de Poolse rol in de Nederlandse bevrijding en wat we daarvan kunnen leren. Tuinman diende onder andere in Afghanistan en Mauritanië. Momenteel is hij docent krijgswetenschappen aan de Hogere Defensie Vorming in Breda. 

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door een Poolse divisie onder bevel van generaal Maczek. Het Maczek Memorial is een Pools militair ereveld ter herinnering aan de Poolse soldaten die stierven tijdens deze bevrijding. 

Gijs Tuinman (1979) is Luitenant-Kolonel van de Koninklijke Landmacht. Hij is onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor zijn missies in Afghanistan. Eerder kreeg hij al de Bronzen Leeuw uitgereikt. Hij werd door zijn collega's geprezen om 'zijn natuurlijke manier van leidinggeven, zijn snelle inschattingsvermogen en tactisch inzicht'.