De eerste scholen bezochten Maczek Memorial Breda

Op 12 en 13 oktober hebben we de eerste school ontvangen in het Maczek Memorial Breda. In totaal mochten we vier klassen van basisschool De Boomgaard begroeten. 

Afgelopen jaren hebben we leerlingen van verschillende basisscholen in Breda en omgeving uitgenodigd voor een bezoek op een locatie in het Wilhelminapark. Aan het programma, waarin we de leerlingen vertellen over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding van Breda, de rol van de Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek, heeft de werkgroep educatie nu een nieuw onderdeel toegevoegd. 

De klas wordt verdeeld in drie groepen. Een groep begint bij de opmars van de Poolse Pantserdivisie, een andere groep bij de kast met unieke collectie stukken en de derde groep gaat naar buiten om bij het ereveld te beginnen. Vol enthousiasme gingen de leerlingen op zoek naar de antwoorden bij de opdrachten die ze mee kregen. Ieder kwartier werd er gewisseld en na drie kwartier werden de leerlingen verzameld voor een laatste ‘spel’. Staande op een lijn werden hen dilemma’s voorgelegd, waarbij de moesten kiezen uit waar/nietwaar of dat zou ik wel/niet doen. Dit heeft inhoudelijke discussies teweeg gebracht, waarbij de leerstof die de leerlingen tot zich hebben genomen op een minder afstandelijke manier ervaren wordt. 

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het begrip vrijheid in onze tijd. Zoals in de Tweede Wereldoorlog grote bevolkingsgroepen werden gediscrimineerd en vervolgd komt ook nu discriminatie van groepen om huidskleur of religie nog steeds voor. Denk alleen al aan de moord op George Floyd en de reacties daarop in heel de wereld. 

Met plezier en tevredenheid wordt er terug gekeken op deze start, de volgende scholen zullen met veel enthousiasme ontvangen worden.