Maczek Memorial Breda

Welkom bij het Maczek Memorial Breda

We vertellen u graag meer over de bevrijding van Breda in 1944 en de strijd die de Polen hiervoor hebben gevoerd. Maak kennis met verschillende mannen uit de 1ste Poolse Pantserdivisie en Generaal Maczek. Daarnaast bieden we een actueel programma aan waarin vrijheid, vrede en democratie centraal staan.

Wat gaat u zien in het Maczek Memorial Breda?

Het Maczek Memorial Breda vertelt het verhaal van de inzet van de Poolse strijders in de Tweede Wereldoorlog voor het bevrijden van grote delen van ons land. U kunt hier de persoonlijke verhalen van jonge Poolse mannen horen over hun reis door Europa om zich aan te sluiten bij de Geallieerden en hun daden tijdens de bevrijding van onder andere Breda. Speciale aandacht gaat uit naar generaal Stanislaw Maczek (1892-1994), commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie, die Breda heeft bevrijd met zo weinig mogelijk burgerslachtoffers.

De Poolse inzet ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wordt verteld in een tentoonstelling en een auditorium op een eigentijdse manier. Zo worden op een enorme interactieve muur persoonlijke verhalen geprojecteerd van enkele Poolse bevrijders en de strijd die ze moesten leveren. Daarnaast vindt u een diverse verzameling van militaire voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Een van de topstukken van de collectie is het originele tenue van Generaal Mazcek.

Ook is er een plek is voor bezinning en reflectie in de ‘Chambre de Réflection’. Voor wie meer wil weten over de operaties van de Poolse militairen is er een informatie- en documentatiecentrum.

En het verhaal is niet compleet zonder het Poolse Militaire Ereveld naast het Memorial, de grootste Poolse begraafplaats van Nederland. Hier liggen ruim 160 Poolse gesneuvelden, waaronder ook generaal Maczek zelf. Hij overleed in 1994 op 102-jarige leeftijd, en wilde het liefste bij zijn manschappen in Breda worden begraven.

Naast het Poolse Militaire Ereveld is het Maczek Memorial Breda te bezoeken.

Statuten 

Hier vind je onze statuten. Met onze hartelijke dank aan Clercx Leenders Netwerknotarissen die geheel belangeloos deze statuten hebben aangepast.

ANBI registratie

Het Maczek Memrorial Breda is een Algemeen Nut Beogende Instelling en we zijn daarom ook ingeschreven in het Anbi-register van de Belastingdienst. Ons inschrijfnummer in dit register is: 808674249

Wat is het belastingvoordeel voor donateurs van een culturele ANBI?

Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in hun aangifte inkomstenbelasting een gift aan een culturele ANBI vermenigvuldigen met 1,25 en als gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van een dergelijke gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.