Ondertussen in het Memorial

Nieuwe tentoonstelling

Onder leiding van Reginald Kluijtmans zijn we druk bezig met de nieuwe tentoonstelling “Naar Huis”? Een tentoonstelling die laat zien dat toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, dit niet betekende dat het normale leven weer opgepakt kon worden. Hele grote groepen mensen moeten kilometers en kilometers afleggen om weer naar huis te gaan. Als ze tenminste naar huis konden gaan. Zoals wij weten bij het Maczek Memorial Breda, konden velen niet naar huis en moesten zij een nieuw leven ergens anders opbouwen, in Breda bijvoorbeeld. 

De originele expositie is van Theo Miltenburg van 033 foto stad | Rietveldpaviljoen in Amersfoort. Wij hebben een deel van die verzameling in bruikleen. Reginald heeft deze basis met bijdragen van Frans Ruczynski en Merijn Cuber aangevuld om het Poolse perspectief op “Naar huis?” te vertellen.

 

De tijdelijke expositie komt te hangen aan een nieuw ophangsysteem dat op 29 april jl. op verschillende wanden in het Memorial is bevestigd.

 

De expositie Naar huis? is te zien vanaf het moment dat de deuren van het Memorial open kunnen. We hopen dat dit snel is ☺.

 

Collectie

Ondertussen zit de afdeling Conservatie niet stil en wordt de bibliotheek ge-update. Ook komt binnenkort het archief, dat nu nog bij het StadsArchief Breda staat, weer onze kant op.

 

Communicatie

Jan den Hooglander houdt zich bezig met een goed zichtbaar doek, bij de entree van het toegangspad naar het Maczek Memorial Breda. Hierop staan een afbeelding van het Memorial, de openingstijden en de website, zodat vanaf de weg duidelijk is te zien waar we zitten.

 

Het jaarverslag en het beleidsplan zijn bijna afgerond. Met dank aan Wadec, Roel, Frans, Bozena, Jan, Rob & Boy voor respectievelijk hun input en het schrijven van het beleidsplan. Het plan is mooi vormgegeven door Lisa, waarvoor ook onze hartelijke dank. Binnenkort mailen we jullie het nieuwe beleidsplan toe en het jaarverslag is spoedig te downloaden via de website.

 

Ook is er een nieuwe flyer ontworpen door Floor Snels en Lisa van de Beek! Dankzij Jack Mertens kan deze gesponsord worden gedrukt. Binnenkort ligt deze nieuwe flyer dus in het Memorial.

 

Smoelenboek

In deze nieuwsbrief komen weer heel veel namen langs van actieve vrijwilligers van het Maczek Memorial Breda. Misschien weet je niet meteen wie we bedoelen. Maar….Gelukkig heeft Wim Vermeeren het smoelenboek weer ge-update! Daarom ontvangen we van jou graag nog twee dingen: toestemming en een foto. 

  • Toestemming om je gegevens (foto, naam, adres en telefoonnummer, e-mailadres) te delen met de andere vrijwilligers (het smoelenboek wordt alleen intern gebruikt, dus niet openbaar gemaakt).
  • Je foto. Voor de meesten geldt dat er een update mag komen op de foto die Wim nu heeft (hoeft niet). Maar als je korter dan 2 jaar betrokken bent bij het MMB, dan ontvangen we graag je foto, want die hebben we dan niet eerder ontvangen.

Mail je foto en je toestemming naar: info@maczekmemorialbreda.nl

 

Tenslotte 

Ben je ook met iets interessants bezig voor het Maczek Memorial Breda of heb je een leuk idee dat je graag via de nieuwsbrief wilt delen? Mail het ons! info@maczekmemorialbreda.nl