stefanoffschildertwapenbroeders.jpg
Nieuws

Expositie “Christo Stefanoff, vergeten schilder van oorlog en vrede”

Van 4 april t/m 30 november 2024 is de expositie “Christo Stefanoff, vergeten schilder van Oorlog en Vrede” in het Maczek Memorial Breda (MMB) gepland. De expositie is samengesteld door Frans Wauters, geboren onder een schilderij van Stefanoff en opgegroeid tussen zijn werk. Stefanoff heeft in Breda bij zijn (groot) ouders in huis gewoond en betaalde zijn kost en inwoning met zijn schilderijen.

20-12-2023 Leestijd: min.
montecassino.jpg

Christo Stefanoff

Vergeten schilder van oorlog en vrede

Christo Stefanoff (1898-1966) was een internationaal succesvol (portret)schilder. In 1934 kwam hij naar Polen, werd verliefd op het land én op de Poolse Irena Pludowska. Na de Duitse inval in 1939 was hij al snel actief in de Zegota, de Poolse Raad voor hulp aan Joden. In 1944 werd hij opgepakt. Hij overleefde als dwangarbeider drie Duitse concentratie kampen.

Na zijn bevrijding in april 1945 uit Bergen-Belsen trok hij naar de Poolse enclave bij Maczków. Hier werd zijn talent al snel opgemerkt en hij groeide uit tot de hofschilder van de 1e Poolse Pantser divisie.

tweeluikchristostefanoff.jpg

Expositie

Deze expositie toont de belangrijkste werken die Stefanoff over de Poolse strijd heeft gemaakt. De expositie toont ook een aantal originele documenten en foto’s uit Breda die door Frans Wauters in het atelier in Canada zijn ontdekt en gered.

Meer berichten
maczek_memorial_10.jpg
Collectie Meer dan 1000
voorwerpen in onze collectie

Erkenning voor de poolse strijdkrachten die bijgedragen hebben aan de bevrijding van Nederland