Nieuwe items in het Maczek Memorial Breda

We ontvingen een aantal foto's en een poëziealbum van de Bredase mevrouw van den Muijsenberg. In het album staan o.a. gedichtjes van Poolse bevrijders die waren ingekwartierd bij haar ouders.
Na de oorlog kwam het meisje in aanmerking voor een ‘aansterk verblijf’ in Zwitserland. Het Rode Kruis verzorgde deze ‘bleekneusjes-herstel-reizen’. In haar poëzieboekje vinden wij zo ook nog een aantal verhaaltjes en een brief terug uit Zwitserland.

Huisvlijt
Verder zijn er nog een aantal items te zien die vallen onder de "huisvlijt" rondom de bevrijding van Breda:

Een beschilderde tegel en fles als herinnering aan de bevrijding door de Polen. En een messing tafelstuk/pennenhouder, geschonken door de familie Dirven waar in de winter van 1944-1945, 2 Poolse soldaten waren ingekwartierd. Als dank voor hun gastvrijheid ontving de familie dit zelfgemaakt stuk uit handen van deze 2 Polen. Weer een aantal mooie items met bijzondere verhalen! Komend (voor)jaar zullen er nog meer items worden toegevoegd in het Memorial, dus een goede reden om onze nieuwsbrief en sociale kanalen in de gaten te houden en (opnieuw) een bezoek te brengen aan het Memorial in 2023.