Het nieuwe boek 'Poolse monumenten in het Bredase Wilhelminapark' van Jacques Jespers

Onze vrijwilliger Jacques Jespers heeft een nieuw boek toegevoegd aan zijn schrijversrepertoire: 'Poolse monumenten in het Bredase Wilhelminapark'.

Het boek gaat over de totstandkoming en het verdere verloop van Poolse Monumenten in Breda en dan met name over de vier Poolse monumenten in het Wilhelminapark; een uniek gegeven in een Nederlands stadspark. Ook het monument voor de 1e Poolse Pantserdivisie in Warschau en de jumelage Wrocław – Breda komen hierin aan de orde. Het bekendste monument is natuurlijk de 'Poolse' tank, die in het boek uitgebreid wordt beschreven qua herkomst en type tank.

Omdat in dit boek het gemeentebestuur van Breda (inclusief burgemeester Depla) vaak voor komt, werd het boek niet alleen op het Stadsarchief maar ook persoonlijk aan burgemeester Depla afgegeven.

In het voorwoord wordt nog kort aandacht gegeven aan de laatst nog levende Poolse oud-strijder Alfons Raichert, waarover Jespers vorig jaar een uitgebreide biografie heeft geschreven.

Voor de lezer die de Poolse bevrijders een warm hart toedraagt, is dit boek beslist de moeite waard om te lezen en het in de boekenkast te hebben staan. Het is een waardevol document om meer achtergrond te lezen over een belangrijke periode in Breda in 1944-1945 en in de jaren daarna.

Het boek is uitsluitend te koop bij het Maczek Memorial Breda en kost € 16,50.

Ook te bestellen via de webshop op de website www.maczekmuseum.nl.

 

Door Wanda Smigielski